Bilder från förr


Här kommer vi att lägga in bilder från våra bilars ungdomsår, både svartvita och färg. Bilderna ska vara från 1970-talet eller äldre för att räknas som "gamla". De måste givetvis innehålla någon Morris eller Wolseley-modell. Maila era bilder till morrislasse1@hotmail.com

Välkomna med era gamla gammelbilsbilder!
Klicka på bilderna för större!


Priser på våra bilar 1955.Det är kul att studera gamla annonser från förr. Man blir häpen över hur lite bilarna kostade i kronor jämfört med dagens priser. Men pengarna hade ju ett annat värde då naturligtvis. Värt att notera är också att man ansåg att Morris Minor Traveller var en pigg bil med sin nya 30 hästars toppventilmotor. Idag anser vi den vara den tröttaste. Tiderna förändras, men är det alltid till det bättre?


Wolseley 6/80 anno 1958. Vad hände med bilen?Här kommer det en bild på en Wolseley 6/80, tagen vid ett vägskäl strax norr om Eksjö ca 1958. Bilen, med registreringsnummer F30658 ägdes då av min farfar, Josef Lagerquist, Eksjö.
Det vore kul att - om möjligt - få veta vad som hände med dear ol' F30658. Bilen var metallic-grå. Min far Bengt ärvde bilen efter farfar som dog 1960. Året därpå bytte Bengt bort sex-åtti'n mot en Mercedes 180. Där försvinner alla spår...
Någon som vet? Maila då till
morrislasse1@hotmail.com

Hälsningar Fredric Lagerquist

 

 

Teknik för alla testar Morris & Wolseley 1958.

 

Biltester är inget nytt. Tidningarna Teknik för Alla och Teknikens Värld testade och provkörde bilar och motorcyklar från begynnelsen redan i slutet av 1940-talet. Man hade också en spalt där man frågade ägarna vad de tyckte om sina bilar. Här är några klipp saxat från TFA den 21/2 1958, inskickat av Karl-Evert Lundgren. Bl.a. så testade Stirling Moss flera bilar åt TFA, här Wolseley 1500. När Oxford-ägaren tycker att "backväxelspaken" är för tung att dra ut till backen för det "svaga" könet märker vi att tiderna lyckligtvis förändrats sedan 50-talet.
Tycker ni att texten är svårläst? Klicka på bilderna så blir det bättre. Öppnas i ett nytt fönster. Klicka på bilden igen så blir det mindre finstilt.
Trevlig läsning!


  

Lars Anderssons Morris Minor -59 på 1960-talet

 

Lars Andersson bidrar med mycket trevligt material här på hemsidan. Hans Minor -59 privat importerades till Sverige som ny. Detta förklara varför den är högerstyrd och har "pilar". I England använde man dessa fram till 1961. Bilens gamla registreringsnummer var AA36118. Han skriver följande:
-Jag har några bilder som jag har fått från andra ägaren av bilen. Han läste till Journalist i slutet på 60-talet (ev början på 70-talet) och hade en fotouppgift och han använde Morrisen som modell. (En riktigt vacker modell, eller hur?)
Bilderna kanske passar på "bilder från förr" Copyrighten tillhör Svante Björkum (andra ägaren av bilen) Men jag har kollat att det är ok om du lägger ut bilderna.
Bilen var högerstyrd på den tiden. Notera också att den redan då var tvåfärgad, dock inte i samma kulör som idag. Se hur Lars bil ser ut idag i Galleriet.

Morrisen fick se både havet och kossorna i hagen. Ibland behövdes dock lite omvårdnad som ni ser i mitten. Här i Brantevik i Skåne. De andra bilderna tycks också vara tagna i Skåne. Så Minorn hade säkert rullat ner från Stockholm.

Morrisen poserar här vid en Holländsk väderkvarn, eller mölla som vi säger här i Skåne. I mitten sitter dåvarande ägaren Svante Björkum uppflugen på taket. Han ser lycklig ut, undra på det när man är Morris-ägare! Pojken på den sista bilden heter John. Han kanske blev en Morris-entusiast också?

Semmesterresa på Öland anno 1950

Per Lindholm hittade några gamla originalbilder i svärmors fotoalbum, bilderna är från 1950 och visar svärföräldrarnas semesterresa till Öland. Den svarta Morrisen var helt ny vid detta tillfälle. Undrar om den finns kvar? Kanske någon därute vet?
Observera att bilen har röda interrim skyltar, som de flesta nya bilar fick förr innan de registrerades i det län de "bodde" i. Om man bytte län, bytte man även registreringsnummer. Det tillfälliga registreringsnumret var F1116.

Pers då mycket unga svärmor poserar framför deras nya, troligen svarta, Morris Minor MM 1950. Bilen är dammig och smutsig, vilket de flesta bilar var på den tiden då de flesta vägar fortfarande saknade asfaltsbeläggning. På den sista bilden är den dock nytvättad för fotografering. Visst är de härliga tidsdokument?

Lasse L


Morris Oxford MO i rallysvängen!

 

Det kanske inte är så många som vet att man körde rally med Morris Oxford MO, som väl var en ganska sävlig familjebil (men vilka bilar var inte det på 50-talet). Det enda som väl egentligen skiljde en standardbil från en rallybil på den tiden var bortsprättade navkapslar, ett tävlingsnummer och kanske några extraljus. Här ser det dock ut som om den spöar en SAAB 92B någonstans i Sverige på det tidiga 50-talet. Saaben ser ut att snart tappa sin vänstra stötfångarhalva. Morrisen är av 1951 eller 1952 års modell med tanke på parkeringsljusen under strålkastarna som kom på 51:orna. "Vägen" ser väl mest ut som en leråker. Men kul ser de ut att ha!

Lasse L


Med Morris Oxford MO i Europa anno 1951

Ovan t.v: Björns far vid den ett år gamla MO:n vid Brennerpasset. Ovan t.h. ses bilen i ett krigsskadat Neapel.

Björn Ströberg har bokstavligen växt upp med Morris. Han föräldrar hade ganska nyligen inhandlat en Morris Oxford MO 1950 då Björn föddes. De bytte den mot en Opel Kadett av förkrigsmodell (den såg likadan ut både före och efter kriget) Bilen inköptes i december 1950 av Örjefalks bil i Landskrona, lätt begagnad. Den var Romain Green, och den observante kan se på bilderna att den var högerstyrd, vilket inte var helt vanligt trots att det var rätt med tanke på vänstertrafiken. Bilen hade chassinummer 45567 och registreringsnummer M32753. Det märkliga är att jag har haft likadan, högerstyrd MO i min ägo en kort tid med chassinummer 45566, d.v.s. ETT nummer ifrån Ströbergs! Visst är det märkligt att två identiska bilar, även den senare Romain Green, dyker upp efter år!
De har ju uppenbarligen stått på bandet samtidigt och följts åt till Sverige.
Dock såldes den andra till Småland. Numera har SMO45666 återvänt till Småland, där den får öm omvårdnad av sin nye ägare, som också är klubbmedlem.

Ovan t.v: Även denna bild från Brennerpasset. Ovan mitten: är Sofia blomsterprydd.
Här besöker de Mittenwald i Tyrolen (t.h).

Åter till familjen Ströberg. De tyckte om att resa resa runt i Europa, och tyckte helt säkert att om det gick bra med den gamla Opeln, gick det säkert ännu bättre med en så fin bil som Morris Oxford MO. Man ska komma ihåg att den på den tiden var en ganska dyr bil förhållandevis då den kostade ca 12000: - ny. Det ska jämföras med exempelvis PV 444 som ”endast” kostade ca 8500: -.
Bilen var extrautrustad med gula dimljus och gjuten S-skylt bak, vilket var vanliga tillbehör på den tiden. Den har troligen också värmepaket, vilket inte heller var standard anno 1950. Ströbergs var som sagt mycket ute i efterkrigstidens Europa. Spåren efter kriget syntes överallt i början av 50-talet. Men nu var det i alla fall fritt att röra sig överallt.

Ovan t.v; Här besöker de Foro Italico (Mussolinis forum). Ovan t.h. syns Björns mor utanför Grasse.

Morrisen fick också ett namn. Det var tydligen en kvinnlig bil, för hon döptes till Sofia. Endast mycket omtyckta bilar brukar få namn, men att tycka om en Morris Oxford MO är ju inte så svårt. Dock bytte Ströberg sin familjemedlem 1957 mot en lite modernare bil, och den 6/9 1965 gick hon skrotdöden till mötes. Detta visade de gamla registreringshandlingar som jag beställde från Landsarkivet. De sparar (nästan) alla gamla handlingar med de gamla reg.nummerna med länsbokstäver.
Men även om Sofia skrotades, så visst visar bilderna att man kan åka långt i en Morris Oxford. Så ut och ta en långtur i sommar.

Lasse L

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

www.morriswolseley.se © 2011